Fra Guatemala til Tirstrup

Et ekstra værelse, hjerterum og en lyst til lære en fremmed kultur at kende fra tætteste hold, er faktisk alt hvad der kræves for at blive værtsfamilie for en udvekslingsstudent. Dette, og mere til, har familien Olesen, bosat uden for Tirstrup på Djursland, og d. 17. januar i år blev familien forøget med en ny storebror, i form af 18-årige Karsten fra Guatemala.

Af: Lasse Ladefoged

”Man åbner sit hjem, får endnu en mund at mætte og skal stille et værelse til rådighed. Til gengæld får man en ny og spændende kultur ind i huset, og man lærer at se sin egen familie på ny måde.”

Sådan betragter Jesper Olesen, Major i forsvaret og far til fire, den oplevelse han og resten af familien er gået ind til ved at blive værtsfamilie for Karsten fra Guatemala, der skal bo og gå i skole i Danmark det næste år.

Længe ventet

Det hele startede faktisk for mere end tredive år siden, da mor Janne Olesens moster og onkel husede en udvekslingsstudent fra USA. Familien har siden holdt kontakten til den amerikanske pige, og da hun sidste sommer besøgte Danmark, opfordrede hun Janne og Jesper til at blive værtsfamilie.

De kontaktede kort efter AFS, og her blev de taget imod med kyshånd, da det ikke hvert år er lige nemt at finde familier til de mange udvekslingsstudenter som gerne vil til Danmark.

Og de har ikke fortrudt.
”Indtil videre, er det gået rigtig godt. Det er vores mål at Karsten skal være en fast del af familien og vi tilstræber derfor at behandle ham præcis som vi behandler vores egne børn. Dette gælder både i forhold til pligter og i forhold til hvad man har lov til.” siger Janne.

Børnene godt tilfredse

Familiens fire børn er glade for deres nye bror.
”Jeg har faktisk altid gerne ville have en storebror” siger Pernille på 18, der går i 3.g på Grenå Gymnasium, hvor også Karsten er begyndt.
Med tre søstre var det også en tiltrængt forandring for 11-årige Sebastian, nu endelig at have en bror.
”Så er der nogen at spille playstation med” siger han.
Sebastians tvillingesøster Frederikke har måttet opgive sit værelse så Karsten kunne få sit eget, men de to tvillinger nyder nu at dele værelse som de gjorde tidligere.
Karoline på 15 går i øjeblikket i 9. klasse, og hun overvejer selv at tage af sted som udvekslingsstudent til sommer. At have Karsten boende giver hende forsmag på det interkulturelle møde, der måske venter hende selv.

Altid hjælp at hente hos AFS

Familien er altså indtil videre glade at have Karsten i huset og de ser frem til det næste år. De ved dog også samtidig, at skulle der mod forventning opstå vanskeligheder, af den ene eller den anden slags, så står AFS klar til at assistere, med rådgivning og praktisk hjælp.

”Vi har hele tiden haft god kontakt til AFS og de er der hvis man har brug for det”, slutter Jesper.

Færdigheder

Indsendt den

september 1, 2014

Indsend Kommentar